Hüvelytabletta

hüvelytabletta

Sokak számára igencsak kellemetlen, illetve kínos lehet egyáltalán beszélni is róla, ez pedig nem más, mint a hüvelytabletta. Elsősorban nőgyógyászati szakrendendeléseken szokott elhangozni, illetve női társaságok körében. A hüvelytabletta is egyfajta gyógyszer, amit már minden patikában beszerezhetünk, akárcsak a többi tablettát. De hogy milyen nőgyógyászati problémákra nyújthat megoldást, milyen egyes típusait különböztethetjük meg, illetve milyen hatásfokkal működik, azt a következőkben megtudhatjuk.

A hüvelytabletta, miként a neve is mutatja, a hüvelyben fejti ki hatását. Elsősorban hüvelyfertőzések kezelésére alkalmazzák, s a legtöbb esetben vény nélkül is kiválthatók. De ez nem jelenti azt, hogy ne mutassuk meg nőgyógyásznak is a problémát.

Milyen hüvelyfertőzések ellen javasolt a hüvelytabletta?

Általában baktérium okozta hüvelygyulladásokra alkalmazzák, amely persze nem csupán szexuális úton jöhet létre. Emellett a gyakorinak számító gombák okozta hüvelyfertőzések ellen is hatásosnak bizonyul.

Milyen egyéb céllal alkalmazható a hüvelytabletta?

Hüvelytabletta már fogamzásgátlóként is igénybe vehető. Ezek a hüvelytabletták a fogamzásgátláson túl fertőtlenítő hatással is bírnak. Úgy fejtik ki hatásukat, hogy a hímivarsejtek ostor részét megsemmisítik, ezáltal akadályozva a fogamzásgátlást.

Hogyan alkalmazzuk a hüvelytablettát?

A hüvelytabletta hüvelybe való helyezését applikátor segítségével végzik. Ez a kis eszköz ugyanis megkönnyíti a hüvelytabletta bejuttatását, hiszen csak bele kell tenni a tablettát, óvatosan behelyezni mélyen a hüvelybe, majd a gomb segítségével kilökni az applikátorból. A folyamatot elég naponta egyszer végezni, lehetőleg lefekvés előtt. A kezelés néhány napig tart, ami alatt a fertőzés is megszűnik. Fogamzásgátlás esetén a hüvelytablettát minden aktus előtt használni kell. Használat előtt, illetve után semmi esetre se végezzünk hüvelyöblítést, főleg tisztálkodószerrel, mivel az gátolhatja a hüvelytabletta hatását.

Lehetenek-e mellékhatásai a hüvelytablettának?

Mint minden gyógyhatású készítmény, úgy a hüvelytabletta is okozhat mellékhatásokat. Nem minden esetben, de előfordulhat bőrirritáció, vörösség, viszkető érzés, esetenként akár hányinger, vagy hányás is. Ezért ha nem szűnnek a tünetek, illetve ha rosszabb állapotba kerülnénk a tünetek erősödése által, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Nem használható hüvelytabletta:

  • a menstruáció ideje alatt, valamint azt megelőző napokban,
  • amennyiben túlérzékenység lépne fel valamely hatóanyaggal szemben.